Miben van kollagén?


Miben van kollagén?- megyünk tovább a kollagén- témával itt a Luxuskrémwebshop blogján. Az előző, alapozó kollagén cikkemből már egy csomó mindent megtudhattál a kollagénről, például hogy mi is az a kollagén pontosan, milyen fajtái vannak, hol található a szervezetünkben, és milyen szerepe van testünkben. Ha még nem olvastad azt a cikket, akkor azzal kezdd, kattints IDE az elovasásához.


Ebből a cikkből a következő kérdéseidre kapsz választ:

Miben van kollagén?- A kollagén természetes forrásai

A következő, számunkra (emberek számára) is könnyen hozzáférhető kollagénforrások a következő állatok (nemcsak olyan kollagénről beszélek most, amit meg lehet enni, hanem máshol is felhasználják pl az orvostudományban: inak pótlására, sérvrekonstrukcióra, csont-és porc rekonstrukcióra, idegek rekonstrukciójára, érprotézisként stb)

Szarvasmarha- marha kollagén

Sertés- Sertés kollagén

Csirke- csirke kollagén

Hal, halfélék, tengeri állatokból előállított kollagén: hal- és tengeri kollagén

És egyéb ritka források, például alligátor bőre, kengurufarok, patkányfarok, birkabőr, csirkeláb, békabőr és egyéb bizzar források is vannak említve a tudományban.

Miben van kollagén?- Étrendkiegészítők


Miben van kollagén?- Marhakollagén

Szarvasmarha- a kollagén egyik forrása- marhakollagén


A szarvasmarhából származó kollagént széleskörűen használják, a táplálékkiegészítőkben is. Azonban felmerült az a veszély, hogy a marhakollagénben előfordulhatnak emberre is veszélyes kórokozók, vagy kis szemét prionok, például a kergemarhakór (hivatalosabb nevén szivacsos agyvelőgyulladás) kórokozója. Amúgy az FDA be is tiltotta néhány szarvasmarha- rész felhasználását pont emiatt- kivételt téve a zselatinnal, amelyet speciális gyártási körülmények között kell gyártani. ( a zselatinról lesz még szó később.)

A marhakollagénnel még az is baj, hogy az emberek 3%-a allergiás rá, tehát nem igazán eheti vagy ültethetik be neki például.

Miben van kollagén?- Sertéskollagén


A sertéskollagén olyannyira hasonlít az ember kollagénjéhez, hogy simán be lehet ültetni például a szervezetbe (sérvrekonstrukciós műtéteknél például.)


Miben van kollagén?- Csirkekollagén (szárnyas állatokból származó kollagén)


A csirkekollagén is nagyon elterjedt az élélmiszeriparban. Szintén számos étrendkiegészítő tartalmazza. Otthon pedig könnyen hozzájuthatunk húsleves formájában. 🙂


Miben van kollagén?- Tengeri kollagén


A tengeri kollagén talán a legbiztonsásgosabbnak mondható kollagénfajta. De kinyerni a tengeri állatokból- hát az meglehetősen nehézkes, időigényes, és túl sok állat kell kevés kollagén kinyeréséhez. Viszont nincsenek bennük emberre terjedő kórokozók, kisebb a kollagén molekulasúlya, így jobban hasznosul, kevesebb benne a toxin is, és kevésbé immunogén. És hogy miből nyernek ki tengeri kollagént? Halakból, tengeri csillagból, medúzából, polipból, tengeri sünökből, rákokból például.


Miben van kollagén?- Hal kollagén


A halak feldogozása során az egyébként szemétre ítélt részeket használják kollagén kinyerésére: a szálkákat, a fejcsontot, a hal szemét, az uszonyt, a hal „bőrét”.


A kollagén természetes forrásai- de vajon fogyasztjuk- e ezeket naponta?

A természetes kollagénforrások közül viszonylag könnyen hozzáférhetőek például, ha ételről beszélünk, a következők:

  • húsleves
  • csirkebőr
  • halak bőre
  • és néhány belsőség, például csirkemáj
  • és nyilván a húsnak is van valamennyi kollagéntartalma


A „baj” ezekkel a természetes kollagénforrásokkal, hogy napjainkban már annyira megváltozott a táplálkozásunk, hogy a hús kivételével szinte egyáltalán nem fogyasztjuk őket. Tehát a természetes kollagénbevitelünk– ha csak például a nagyszüleinkkel hasonlítjuk össze a saját étkezési szokásainkat- nagyon lecsökkent. (most nyilván nem azoról a magyar emberekről beszélek, akik fél disznókat esznek meg hetente).

Kíváncsi vagyok, ezen cikk olvasói hányan szopogatnak csirkelábat, eszegetnek inakat és porcokat, vagy esznek igazi házi húslevest naponta… Ugye hogy trendibb a száraz csirkemell- természetesen a bőre nélkül, és a szűzpecsenye? (bár ezeknek is van amúgy valamennyi kollagéntartalma, lesz erről később szó.) Az meg, hogy a csirke vagy a malac bőrét, porcát, inait megegyük? Fúj!!! Pedig pontosan ezek lennének például klassz természetes kollagénforrások.


Viszont nem szabad megfeledkeznünk a zselatinról, amelyet kollagénből állítanak elő (később lesz még szó róla). A zselatint sok mindenbe beleteszik, főleg feldolgozott élélmiszerekbe, és azokat bizony fogyasztjuk, nem is kis mennyiségben.


Egy amerikai orvos, Dr. Axe szerint (videó linkelve) nagy általánosságban a kollagén bevitelünk napjainkban 0-5% között mozog. ( Ő a zselatint nem vette valószínűleg figyelembe (?), mint kollagénszármazékot, amelyeket tehát bizonyára fogyaszt az amerikai társadalom is- nem is kis mennyiségben.
Amerikában RENGETEG feldolgozott étel kapható, és meg is veszik az amerikaiak- ha teheted, egyszer utazz el oda és menj be bármilyen élélmiszerüzletbe: a polcok kínálatának legnagyobb része feldolgozott, előre elkészített élelmiszer.)

Bár Dr. Axe megemlíti az organikus húsok kollagéntartalmát, szerinte (annak a kevés) fehérjéknek, amit megeszünk, 0%, vagy maximum 5%- a kollagén, vagy kollagénben gazdag egyéb fehérjeforrás.


Miben van kollagén?- Étrendkiegészítők


Számtalan étrendkiegészítő és élelmiszer hozzáférhető a magyar piacon is, amely kollagént, vagy kollagént is tartalmaz. Csak írd be a keresőbe, hogy kollagén, kollagén pótlás vagy kollagén por, és máris ezer termék fog rád zúdulni.

Ha pedig kilépünk a nemzetközi piacra, például szétnézünk az Amazonon vagy elmegyünk Amerikába, akkor egy sima élelmiszerüzlet vitaminos részén is többféle kollagént tartalmazó terméket, étrendkiegészítőt találhatunk.

Kollagénpor
Ezt a kollagénkészítményt például egy sima amerikai szupermarketben vettem le a polcról (és meg is vettem. És amúgy még finom is, gyümölcsös ízű számomra semmi mellékíze nincs.)

Amerikában (is) orvosok szakosodtak egyébként az alternatív táplálkozásra és saját étrendkiegészítőik gyártására, ezekben sokszor jó adag (a magyar piacon hozzáférhető termékekhez képest) hatóanyag található, és most nemcsak a kollagénről beszélek, hanem egyéb vitaminokról, ásványi anyagokról stb.


Csirkehúsleves és bőrös sült csirkecomb: ezekben tutira van kollagén


Teljesség nélkül kollagént tartalmazó étrendkiegészítők a nagyvilágban(márka nélkül)

  • egyféle kollagénből álló por (például marhakollagénből), vitaminokkal vagy anélkül, ízesítve vagy natúr (semleges) ízben
  • többféle kollagénből álló por (például csirke- marha- sertés- és halkollagénből vegyesen)
  • úgynevezett „bone broth powder”, azaz csontleves- por, de ez nem azonos a magyar piacon kapható leveskockával vag a levesporral, semmi köze hozzá, ez egy kollagénkoncentrátum. Amerikában nagyon népszerűek, sok üzletben a polcon többféle van, és az áruk 30 USD-től kezdődik (kb 9000 Ft)
  • kollagéntartalmú kapszulák vagy „gumicukor” (= gumicukornak tűnő, de valójában vitaminkészítmény)
  • kombinált hatóanyagú (például hialuronsavval kombinálják a kollagént) kapszulák vagy gumicukrok
  • tojáshéjmembrán tartalmú kapszulák
  • kollagén peptideket tartalmazó kapszulák- a kollagén peptidek egy külön kategória, nagyon érdekesek, lesz még róluk szó
  • és a sort még biztosan lehetne folytatni, ezek csak azok a termékek amelyeket én konkrétan láttam és néhányat kézbe is fogtam
Kollagén- peptid tartalmú, gumicukorra hajazó készítmény
Ezt is Amerikában vettem, kollagénpeptid- tartalmú “gumicukor”, egyébként imádtam

Folytatom a következő cikkben, amelyben a kollagén napi ajánlott adagjáról fogok írni Nektek ( ha van egyáltalán olyan) 🙂 Kövessetek, és kiderül.

ÖSSZEFOGLALÁS kollagén- cikkeim témában:

  1. cikk: Az első, alapozó kollagén cikkemből már egy csomó mindent megtudhattál a kollagénről, például hogy mi is az a kollagén pontosan, milyen fajtái vannak, hol található a szervezetünkben, és milyen szerepe van testünkben. Ha még nem olvastad azt a cikket, akkor azzal kezdd, kattints IDE az elovasásához.
  2. cikk: Ez a cikk, amit most olvasol, arról szól, miben van kollagén.
  3. cikk: A kollagén napi adagja- hamarosan.

Források

  • Anatómiai, élettani, kórélettani és pathológiai tanulmányaim- jó kis KUMAR Pathológia tankönyv 55-56.oldal, Sollár Lajos Kórélettan tankönyv 290. oldaltól
  • PubMed Kollagén találatok
  • K. S. Silvipriya, K. Krishna Kumar*, A. R. Bhat, B. Dinesh Kumar, Anish John, Panayappan lakshmanan: Collagen: Animal Sources and Biomedical Application Journal of Applied Pharmaceutical Science Vol. 5 (03), pp. 123-127, March, 2015 Available online at http://www. japsonline. com, DOI: 10.7324/JAPS.2015.50322
  • Fratzl P. 2008. Collagen: Structure and Mechanics. New York: Springer. p 1-496.

Kövess az Instagramon is, várlak szeretettel:

@luxuskremwebshop

https://www.instagram.com/luxuskremwebshop/

LUXUSKRÉMWEBSHOP 2019 NYÁRI KISZÁLLÍTÁSOK – FONTOS INFÓK!

Kedves  Látogató!!

A LUXUSKRÉMWEBSHOPBÓL a kiszállítás

2019.07.15. és 2019.08.29. között SZÜNETEL.

Következő kiszállítási napunk: 2019.08.30.

Természetesen  egész nyáron rendelhetsz, de kérlek vedd figyelembe, hogy legközelebb augusztus 30-n tudjuk kiszállítani az általad megrendelt termékeket.

Köszönöm a türelmed, kellemes nyarat kívánok Neked,

Dr. Birta Orsolya, a Luxuskrémwebshop tulajdonosa