A resveratrol hatása

Ebből a bejegyzésből számos dolgot megtudhatsz a resveratrolról, és a resveratrol hatásáról, hatásairól. A cikk végén megtalálod a hivatkozásokat- nem fogsz unatkozni ha belemélyedsz az irodalomba, mert csak a PubMed-en több, mint 9700 cikk van resveratrol témában (pontosan 9736 cikk), egészen 1988-tól kezdve.

 

De ha nincs kedved mind a 9736 találatot végignézni, akkor olvasd el ezt az összegzést, amelyben érthetően elmagyarázom, hol tart most a resveratrol- story, és miért teszed a legjobbat a bőrödel, ha rákened a resveratrolt  🙂
A következő témákról olvashatsz bővebben a resveratrol hatása témakörben:

  • Mi az a resveratrol (rezveratrol)?

  • A resveratrol hatása

  • A resveratrol antioxidáns hatása

  • A resveratrol anti- inflammatorikus hatása

  • A resveratrol anti- aging hatása

  • A resveratrol antidiabetikus hatása

  • A resveratrol kardioprotektív hatása

  • A resveratrol citoprotektív (sejtvédő) hatása

Mi az a rezveratrol?

A rezveratrol egy hatásos anti- aging molekula, amely számos jótékony hatással rendelkezik.

9732 cikk a legkomolyabb tudományos orvosi portálon ugye nem véletlenek sorozata.
A rezveratrol egy növényekben előforduló természetes polyphenol (polifenol) molekula, amelyről az utóbbi évtizedekben tehát számos tanulmány bizonyította a lehetséges és kedvező hatásait.

A rezveratrol molekulaszerkezete

A rezveratrol molekulaszerkezete

A rezveratrol a STILBÉN família tagja, és mintegy 70 növényben található meg, kiemelkedő mennyiségben pedig az alábbiakban:

  • a vörös szőlő héjában,
  • bogyós növénykekben,
  • mogyoróban,
  • és a Polygonum Cuspidatum nevű növény gyökerében, amelyet régóta használnak gyógyításra a kínai és a japán orvostudományban.

 

A szőlőben megtalálható rezveratrol koncentrálódik a vörösborban, a (kis! mennyiségben fogyasztott) vörösbor számos jótékony hatásáért ez lehet az egyik felelős molekula. A növényekben phytoalexin funkciót lát el.

A phytoalexinek olyan molekulák, amelyeket a növények állítanak elő, és megvédik őket a stressztől (vicces, ugye? ), az ultraviola sugárzástól, és gombák, baktériumok támadásától.

Hogyan került a resveratrol rivaldafénybe?

A resveratrolt az orvostudomány először az úgynevezett Francia Paradoxon jelenség kapcsán említi.

A Francia Paradoxon régóta izgatja a kutatókat, orvosokat. Ismert ugyanis, hogy a franciák körében, bár zsírban gazdag ételeket fogyasztanak, mégis kevesebb a szívinfarktus és a szív- érrendszeri betegségek előfordulása.

Dr. Serge Renaud and Dr. Michel de Lorgerial ezt a kis mértékben fogyasztott rendszeres vörösborfogyasztásnak tudta be. Ebből kiindulva kezdték tanulmányozni a vörösborban található molekulákat, köztük a rezveratrolt.

A vörösbor a resveratrol egyik forrása

A vörösbor a resveratrol egyik forrása

A resveratrol hatása

A resveratrolt számos klinikai tanulmány során vizsgálták. Azt már tudod, hogy a PubMed-en 9736 találat van a resveratrolra, 487 oldalon keresztül, és az is világos számodra, hogy ez egyáltalán nem véletlen. A 9736 találatban vannak laborban (=kémcsőben), sejteken, állati és emberi sejttenyészeteken, valamint emberekben, embereken végzett klinikai vizsgálatok is. A legutóbbiakat humán klinikai vizsgálatok nevezzük.

Az összes vizsgálat közül a legfontosabbak a humán klinkiai vizsgálatok– elvégre mire megyünk egy molekulával, amely kémcsőben működik ugyan, de az emberi szervezetben nem?

Ezért nagyon fontosak az emberek bevonásával végzett tanulmányok- nemcsak a resveratrol hatására vonatkozóan, hanem egyébként más hatóanyagok és molekulák tekintetében is.
Ahhoz tehát, hogy a kémcsőből az emberre vetíthessük a kísérletek eredményeit, lépjünk ki a Petri- csészéből és a kémcsövekből: ehhez megnéztem, vajon vannak- e humán tanulmányok a resveratrollal. Hát vannak, nem is kevesen.

Az alábbiakban a resveratrol olyan hatásait is összegyűjtöttem neked, amelyeket embereken, emberekben mutattak mutattak ki, komoly klinikai vizsgálatokkal alátámasztva.Érdekesség: két magyar kutatók által végzett tanulmányról is olvashatsz!

A resveratrol hatásai közül a legfontosabbak és a legjobban bizonyítottabbak a következők:

  • a resveratrol antioxidáns hatása (azaz felveszi a harcot a sejtkárosító, DNS-károsító oxidatív anyagokkal)
  • a resveratrol anti-inflammatorikus hatása (= gyulladásellenes hatás)
  • a resveratrol anti-aging hatása  (= az öregedés megelőzése)
  • a resveratrol antidiabetikus hatása (azaz cukorbetegség- ellenes hatás)
  • lehetséges anticarcinogén hatás (rákellenes) hatás – a resveratrol és a rák kapcsolatáról külön bejegyzésben olvashatsz majd, figyeld a blogot!
  • citoprotektív hatás (sejtvédő hatás)
  • kardioprotektív hatás (szív- és érrendszerre gyakorolt védő hatás)

Ezek a hatások összefügghetnek (nem összefüggenek, összefüggHETnek) krónikus betegségek megelőzésével (pl Alzheimer kór vagy rák) és az élettartam meghosszabításával is, de ez egy hosszú kutatómunka eredménye lesz majd valamikor a jövőben.

Aki tehát most arra vár, hogy a resveratrol valami csodamolekula, gyógyítja a rákot, a cukorbetegséget, az Alzheimer-kórt és mellesleg ez az örök fiatalság forrása, az csalódik- mert egyiket sem gyógyítja, és nem az.

Viszont kétségeken kívül a resveratrol egy ígéretes molekula.

Bizonyos esetekben bizonyított a hatása, de további vizsgálatokat igényel a pontos hatásmechanizmus és a pontos alkalmazható terület, valamint a pomtos dózis megállapítása a gyakrolati, való életben.
Nézzük akkor most a resveratrol hatásait részletesen.

A resveratrol antioxidáns hatása

A resveratrol antioxidáns hatása az egyik legtöbbe tanulmányozott hatás, a PubMed-en 2867 találattal. Ez azért nem semmi. Az első vizsgálat 1988-ból származik.
Az antioxidáns hatás azt jelenti, hogy a resveratrolnaknak kémiailag olyan a szerkezete, hogy a rákkeltő anyagok szabad gyökeit megköti. Ezek az anyagok egyébként egyrészt a sejtek  DNS-ét támadnák meg, azzal reakcióba lépnének és olyan visszafordíthatatlan változást hoznának benne létre, melynek hatására a sejtek vég nélküli osztódásba kezdenének és így rákos betegség alakulna ki.

dns

A DNS

A resveratrol azonban közömbösíti a rákkeltő anyagok szabad gyökeit, mert hamarabb lép velük reakcióba.
Sőt.

A resveratrol kettős antioxidáns hatással rendelkezik:

  1. semlegesíti a szabadgyököket
  2. megnöveli az intrinsic (= saját belső) antioxidáns kapacitást a szervezetben.

Jöjjön egy kis biokémia, csak erős idegzetűeknek. A teljesség igénye nélkül az alábbi mechanizmusokon keresztül figyelték meg a rezveratrol antioxidáns hatásait:

  • az Nfr2 transzkripciós faktor expresszálódását upregulálja, amely olyan géneket szabályoz, amelyek a reaktív oxygéngyököket detoxifikálják. Ez a tudományos lerás, ugyanez lefordítv emberi nyelvre: a folyamat eredménye: kevesebb káros oxigéngyök lesz a sejtjeinkben, amelyek értelemszerűen kevesebb kárt okoznak.
  • Az Nrf2 egy olyan enzim termelődését is növeli (nevezetesen a GSH= Glutathion szintetáz-ét), amely egy antioxidáns molekula, a glutathion szintéziséért felel.
  • a rezveratrol egyéb antioxidáns enzimek szintézisét is boost-olja, mint a szuperoxid dizmutáz, kataláz és a hemoxygenáz-1. Ennek eredménye ismét csak a megnövekedett antioxidáns kapacitás lesz.
  • a rezveratrolnak direct scavenger funkciója is van, vagyis befogja a szabadgyököket.
  • laboratóriumban kimutatták, hogy az LDL oxidációját képes csökkenteni a resveratrol- az oxidált LDL-nek pedig szerepet tulajdonítanak az érelmeszesedésben.

Ezeket a hatásokat számtalanszor megfigyelték és bebizonyították a resveratrol esetében, ha van kedved, böngéssz a rengeteg forrás között, lejjeb az irodalomjegyzékben megtalálod a listát.

Két érdekes vizsgálatot is találtam a resveratrol antioxidáns hatásáról emberekben, az elsőt a Pécsi Tudományegyetem kutatói végezték:

  1. emberekben úgy vizsgálták a resveratrol antioxidáns hatását, hogy mérték egy oxidatív molekula ürítését.   A resveratrol csökkentette az otro- tyrozinnak, ennek az oxidatív markernek ürítését 2. típusú diabeteszes betegekben. Ez a vizsgálat a Pécsi Tudományegyetemen zajlott, és 2010-ben elő is adták Tihanyban az Országos Diabetológiai Konferencián itthon.
  2. szintén embereken végzett érdekes vizsgálat az alábbi: zsírban és szénhidrátban gazdag étkezés után 100 mg resveratrol és 75 mg szőlőhéj- kivonat csökkentette az étel által okozott oxidatív és gyulladásos választ- ez hosszú távon azt is jelezheti, hogy az érelmeszesedés és a 2. típusú cukorbetegség rizikója csökkenhet a resveratrol általi mechanismusokon keresztül.

A resveratrol antiinflammatorikus (=gyulladásellenes) hatása

Ez a hatás is számtalan esetben bizonyítást nyert. Ha maradt energiád, és jól tudsz angolul, akkor számtalan cikket olvashatsz a PubMed-en arról, hogy különböző sejt- és szövetkúltúrákban milyen géneken és fehérjéken át valósul meg a resveratrol gyulladáscsökkentő hatása.

De vajon kivetíthető-e a resveratrol gyulladásellenes hatás emberre?

A válasz: igen, történtek ezzel kapcsolatban humán klinikai vizsgálatok.
Ebben a vizsgálatban 50 pácienst vizsgáltak, mindengyikük gyulladásos bélbetegségben szenvedett, colitis ulcerosa-ban. A páciensek egyik fele 6 hétig placebót kapott, a másik fele 500 mg resveratrolt. A 6. hét végére azt tapasztalták, hogy a placebo(=kontroll)csoporttal összehasonlítva a resveratrolt kapó páciensek életminősége sokkal jobb lett, és ezt részben a resveratrol gyulladáscsökkentő hatásainak tulajdonítják a szerzők. (részletek a cikkben.)
Ha érdekelnek a molekuláris mechanizmusok, az enzimek és a fehérjék, akkor ebben az összefoglalóban részletesen olvashatsz a resveratrol sejtszintű gyulladáscsökkentő hatásáról. A cikk 2007-ben publikálták, azóta kismillió hasonló cikk látott napvilágot, tehát nagyon jól körüljárt hatásról beszélhetünk.

A resveratrol anti- aging hatása

Az anti- agingről írtam már korábban, olvasd el bővebben ITT.

 

Az anti- aging amúgy szó szerint azt jelenti, hogy öregedés- elleni, és akkor használjuk, amikor az öregedés megelőzéséről beszélünk. Napjainkban főleg akkor kerül elő az anti- aging, amikor bőrünk öregedésének megelőzéséről beszélünk, bár maga az anti- aging témakör jóval bővebb ennél- hiszen nemcsak a bőrünk öregszik, hanem egész testünk, és ennek lelassítására, megelőzésére számtalan dolgot tehetünk.

anti- aging
Nézzük akkor, mit tud a resveratrol anti- aging hatása. Valóban létezik? Valóban csökkenti a ráncokat?
Ennek a kérdésnek a megválaszolásához először annak kell kiderülnie, vajon felszívódik- e a resveratrol molekula bőrön keresztül. Hiába kensz ugyanis bármilyen hiperszuper hatóanyagot a bőrödre, ha nem megy beljebb, hanem a bőröd felszínén marad.

Ezt a felszívódási kérdést válaszolja meg ez a vadiúj, 2017-es tanulmány, amelyben élő emberek is részt vettek, tehát nemcsak laboratóriumban tesztelték a resveratrol bőrön keresztüli felszívódását- micsoda különbség, ugye?

Azt az eredményt kapták a vizsgálatot végző kutatók, hogy a resveratrol nemcsak felszívódott a bőrön keresztül, és behatolt a bőr mélyebb rétegeibe, hanem a kedvező hatásait ott is megtartotta! Hát akkor ezzel meg is volnánk, tehát nyugodtan használd a resveratroltartalmú krémeket, testápolókat, mert nem a pénzt dobálod ki az ablakon olyan termékre, amelyben a hatóanyag nem hatol be a bőrbe! Részletek a cikkben.
Ebben a 2014-es klinikai vizsgálatban mérték egy resveratroltartalmú készítmény (a resveratrol mellett baicalint plusz E-vitamint is tartalmazott) bőrön keresztüli felszívódását, valamint hatásosságát. A készítmény resveratrol mellett baicalint és E-vitamint is tartalmazott. Olyan páciensek vettek részt a vizsgálatban, akinek a bőre mérsékelten vagy nagymértékben photo-károsodást szenvedett, ami azt jelenti, hogy sokat voltak napon, és sokszor lesült, leégett az arcuk, testük.
A készítmény hatásosságát úgy állapították meg, hogy mérték a vizsgálatban részt vevő emberek bőrének kezdeti paramétereit, majd 12 hét után a változást is, méghozzá ultrahanos vizsgálattal.
Eredmények: szignifikáns javulást lehetett tapasztalni a következőkben:

  • a finom ráncokban és vonalakban,
  • a bőrfeszességben,
  • a bőr rugalmaságában,
  • a bőr lazaságában,
  • a hyperpigmentációban,
  • a bőr ragyogásában,
  • valamint a bőr “durvaságában” 12 hét alatt- tehát mindegyik itt felsorolt tulajdonság JAVULT.

Különösen ki kell emelni, hogy megvizsgálták a szem alatti nagyon vékony és érzékeny területet is: a 12. hét  végére 18,9%-kal lett vastagabb ez a terület, tehát a hatóanyagok elősegítették a bőr megújulását (szakszóval remodellinget) is.

Ezek az eredmények alátámasztják, hogy a resveratrolt, az E-vitamint és a baicaint lehet használni bőrmegújító kezelés részeként.

A resveratrol antidiabetikus hatása

A resveratrol a jövőben hatásos lehet a cukorbetegség terápiájában is, de ez még sok- sok kutatást igényel

A resveratrol a jövőben hatásos lehet a cukorbetegség terápiájában is, de ez még sok- sok kutatást igényel

Ez az érdekes tanulmány 2016-ból a resveratrol és a diabetes mellitus (cukorbetegség) összefüggéseit vizsgálja.

Ebben a vizsgálatban aztán a resveratrol molekuláris- és sejtszintű hatásaiktól kezdve a humán klinikai vizsgálatokig rengeteg adat megtalálható. A cikk szerzői egy ábrán összegzik és felsorolják a resveratrollal futó klinikai vizsgálatokat diabetes mellitusban (cukorbetegségben)- és nem diabetes mellitusban egyaránt.

Cukorbetegekben egyébként a cikk írásának időpontjában már 5 vizsgálat is futott– bár nem nagy betegszámmal, de még így is megállapítható volt a végén, hogy a resveratrol kémcsőben megfigyelt antidiabetikus hatásai embereken is konzisztensen bizonyultak, vagyis nem derült ki ellentmondás. (és még egy érdekesség: a magyar vizsgálatra is hivatkoznak benne!)

A resveratrollal kezelt csoport értékei javulást mutattak a következő értékekben:

  • HemoglobinA1c,
  • szisztolés vérnyomás,
  • és az összkoleszterin.

A dózis és a kezelés hosszúságának megállapítása a jótékony hatás maximális kiaknázása céljából azonban még további vizsgálatokat igényel.

A resveratrol kardioprotektív hatása (szív- és érrendszerre gyakorolt védő hatása)

Ez is egy magyar vizsgálat, amely abból indult ki, hogy laboratóriumi körülmények között ígéretes volt a resveratrol szív- és érrendszerre gyakorolt hatása, nos, akkor nézzük meg, emberekben is fennáll-e ugyanez.

A magyar kutatók 40 szívinfarktuson átesett betegből 20-nak resvertrolt adtak, 20 pedig placebót kapott, 3 hónapig. A 3. hónap végén a következő funkciók javultak a resveratrol csoportban– míg a placebo csoportban nem történt változás:

  • a szív bal kamrai funkciója javult a resveratrol csoportban
  • az erek belső rétegének funkciói javultak a resveratrol csoportban
  • az LDL-koleszterin szintje csökkent (közismertebb nevén ez a „rossz” koleszterin)
  • valamint nem következtek be kedvezőtlen változások a vérben a resveratrol csoportban , míg a placebo csoportban igen.
A vörös szőlő héjában található resveratrol védi a szív- és érrendszert

A vörös szőlő héjában található resveratrol védi a szív- és érrendszert

A resveratrol citoprotektív (sejtvédő) hatása

A resveratrol citoprotektív (sejtvédő) hatásának megértéséhez vissza kell térnünk az alapokhoz, amelyek esetünkben a reaktív oxigéngyökök.
Sok sejtkárosodás ugyanis a reaktív oxigéngyökökkel kezdődik- ezek az anyagok a rosszfiúk, akik károsítják a sejteket, a fehérjéket és a DNS-t is.

Reaktív oxigéngyökök folyamatosan keletkeznek a szervezetünkben- a baj akkor van, ha az őket semlegesítő úgynevezett antioxidáns anyagok, molekulák szintje csökken a szervezetünkben, és a rosszfiúk kerülnek túlsúlyba.

Hogyan tehetünk szert antioxidáns molekulákra?

Hát úgy, hogy kívülről bevisszük őket a szervezetünkbe- megesszük tabletta vagy kapszula formájában, beadjuk intravénásan, infúzióban, vagy például a bőrünkre kenjük őket. Persze nem mindegy hogy mit, hogyan, hányszor és milyen dózisban.

De ne csak tablettákra gondoljuk- az érkezésünkkel is hozzá tudjuk juttatni a szervezetünket antioxidáns anyagokhoz- gondoljunk csak péládul a piros gyümülcsökre, vagy a zöld teára.

Régóta ismert, hogy a piros gyümölcsök sokféle antioxidánst tartalmaznak

Régóta ismert, hogy a piros gyümölcsök sokféle antioxidánst tartalmaznak

A resveratrol is egy ilyen antioxidáns molekula, amely direktben is befogja a reaktív oxigéngyököket, valamint olyan enzimek termelődését is gyorsítja, amelyek szintén semlegesítik a “rosszfiú” reaktív oxigéngyököket.

Ha pedig ezt megteszik, akkor nem károsodnak a sejtek- tehát az antioxidánsok védik a sejteket. Ezt nevezzük citoproteltív, azaz sejtvédő hatásnak.

Láthatod tehát, hogy a resveratrolnak több bizonyított hatása is van- de ahhoz, hogy pontosan megállapíthassák a szerepét, felhasználhatóságát, dózisát, a kutatóknak még nagyon sok- főleg humán- klinikai vizgsálatot el kell végezniük. Valamint hosszabb követési időn keresztül tanulmányozniuk kell a resveratrollal elért eredményeket.

Ha Te viszont már most szeretnéd a bőröd resveratroltartalmú krémekkel, kozmetkumokkal védeni, mert elolvasva ezt a cikket meggyőződtél a resveratrol hatásairól, válogass bátran a következő termékek közül:

GRASPO Resveratrolos testápoló

A GRASPO Resveratrolos testápoló gazdag hatékony antioxidáns hatóanyagokban, vitaminokban, szőlőkivonatban. Károsanyagmentes olasz natúrkozmetikum, raktárról szállítva, azonnal.

 
Graspo resveratrolos testápoló és doboza

Graspo resveratrolos testápoló és doboza

GRASPO Resveratrolos ránctalanító arckrém

A GRASPO Resveratrolos ránctalanító arckrém antioxidáns hatóanyagai harcolnak a ráncaid ellen. Károsanyagmentes olasz natúrkozmetikum, raktárról szállítva, 1 nap alatt!

GRASPO rezveratrolos ránctalanító arckrém és doboza

FORRÁSOK

PubMed resveratrol cikkek

PubMed resveratrol Human Clinical Trial cikkek

A resveratrol antioxidáns hatása:

  • A PubMed-en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=resveratrol+antioxidant+activity
  • Brasnyó P, Molnár AG, Cseh J, Mikolás E, Mérei A, Halmai R, Mészáros LG, Sümegi B,
    Wittmann I. Resveratrol improves insulin sensitivity, reduce oxidative stress and activates the
    Akt pathway in humans. Dibet. Med. 2010 – submitted for publication.
  • REZVERATROL – biokémia és élettan, 8.o. Humán Klinikai vizsgálat fejezet
    Mészáros G. László, Life Sciences Foundation, USA-Hungary, Theoretical Biochemistry Group

A resveratrol antiinflammatorikus (=gyulladásellenes) hatása:

A resveratrol anti- aging hatása

A resveratrol antidiabetikus hatása

Omolola R. Oyenihi, Ayodeji B. Oyenihi, Anne A. Adeyanju, and Oluwafemi O. Oguntibeju: Antidiabetic Effects of Resveratrol: The Way Forward in Its Clinical Utility
Journal of Diabetes Research Volume 2016 (2016), Article ID 9737483, 14 pages
http://dx.doi.org/10.1155/2016/9737483

A resveratrol kardioprotektív hatása

Magyar K, Halmosi R, Palfi A, Feher G, Czopf L, Fulop A, Battyany I, Sumegi B, Toth K, Szabados E: Cardioprotection by resveratrol: A human clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Clin Hemorheol Microcirc. 2012;50(3):179-87. doi: 10.3233/CH-2011-1424.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22240353