A resveratrol és a rák

Ebből a bejegyzésből számos dolgot megtudhatsz a resveratrol és a rák kapcsolatáról, valamint a resveratrol szerepéről az esetleges rákterápiában és rákmegelőzésben- a tudomány mai állása szerint.

 

Ha a Google-ben rákeresel a „resveratrol és a rák” kifejezésre magyarul, a cikk írásának időpontjában 17400 találatot fogsz kapni. Ebből az első- második oldalon számos hirdetés található (resveratrolt tartalmazó készítményekről).
 
A hirdetések között néhány weboldal cikkeit fogod látni, amelyek általánosságokat sorakoztatnak fel a resveratrol és a rák témakörben- “természetesen” bármilyen (orvosi, laboratóriumi vagy tudományos) forrás nélkül.
 
Na ez a cikk a resveratrol és a rák témakörben nem ilyen lesz.
 
Segítségként hívtam a PubMed-et, amely az egyik legautentikusabb orvostudományi forrás, naponta frissülő tartalommal, klinikai kutatási eredményekkel.

A cikk végén megtalálod a hivatkozásokat- nem fogsz unatkozni ha belemélyedsz az irodalomba, mert csak a PubMed-en több, mint 2700 cikk van resveratrol és a rák témában (pontosan 2724 cikk), egészen 1988-tól kezdve.

De ha nincs kedved mind a 2724 találatot végignézni, akkor olvasd el az összegzésem, amelyben érthetően elmagyarázom, hol tart most a resveratrol és a rák story, és vajon miért tartják a kutatók ígéretes molekulának a resveratrolt.

Ám arra is választ kapsz, miért kell még mindig sok- sok további vizsgálatnak történnie a resveratrol és a rák kapcsolatáról ahhoz, hogy biztosan ki lehessen jelenteni bármilyen pozitív hatást, valamint meghatározni a resveratrol dózisát és adagolását a legjobb eredmények eléréséhez.

A rezveratrol molekulaszerkezete

A rezveratrol molekulaszerkezete

Egyelőre a resveratrol és rák kapcsolatáról csak annyi bizonyos, hogy a resveratrol egy ígéretes molekula, több humán klinikai vizsgálatban- köztük rákos betegen végzett tanulmányokban- mutatott pozitív hatásokat, de semmiképpen sem jelenthető ki róla, hogy gyógyítja vagy megelőzi a rákot.

Azt, hogy pontosan milyen rákfajtában milyen hatása lehet, ehhez mekkora dózist kell szedni és meddig, a jövő mélyebb és hosszabb távú kutatásai fogják kideríteni. És ugyanez vonatkozik a rákmegelőzésre is.
A következő témákról olvashatsz bővebben a resveratrol és a rák témakörben:

  • Mi az a resveratrol (rezveratrol)?
  • Hogyan került a resveratrol rivaldafénybe?
  • A resveratrol rákellenes és rákmegelőző hatása
  • A resveratrol és a rák- vastagbélrák és összefoglaló tanulmányok
  • Resveratrol és a prosztatarák

Mi az a rezveratrol?

A rezveratrol egy hatásos anti- aging molekula, amely számos jótékony hatással rendelkezik. Olvass a resveratrol hatásairól EBBEN A BEJEGYZÉSBEN.
 
A rezveratrol egy növényekben előforduló természetes polyphenol (polifenol) molekula, amelyről az utóbbi évtizedekben tehát számos tanulmány bizonyította a lehetséges és kedvező hatásait.

A resveratrol a vörös szőlő héjában is megtalálható

A resveratrol a vörös szőlő héjában is megtalálható

A rezveratrol a STILBÉN família tagja, és mintegy 70 növényben található meg, kiemelkedő mennyiségben pedig az alábbiakban:

  • a vörös szőlő héjában,
  • bogyós növénykekben,
  • mogyoróban,
  • és a Polygonum Cuspidatum nevű növény gyökerében, amelyet régóta használnak gyógyításra a kínai és a japán orvostudományban.

A szőlőben megtalálható rezveratrol koncentrálódik a vörösborban, a (kis! mennyiségben fogyasztott) vörösbor számos jótékony hatásáért ez lehet az egyik felelős molekula. A növényekben phytoalexin funkciót lát el.
A phytoalexinek olyan molekulák, amelyeket a növények állítanak elő, és megvédik őket a stressztől (vicces, ugye? ), az ultraviola sugárzástól, és gombák, baktériumok támadásától.

Hogyan került a resveratrol rivaldafénybe?

A resveratrolt az orvostudomány először az úgynevezett Francia Paradoxon jelenség kapcsán említi.
A Francia Paradoxon régóta izgatja a kutatókat, orvosokat. Ismert ugyanis, hogy a franciák körében, bár zsírban gazdag ételeket fogyasztanak, mégis kevesebb a szívinfarktus és a szív- érrendszeri betegségek előfordulása.

A Francia paradoxon egyik magyarázata lehet a szőlőben és a vörösborban található védő hatású resveratrol

A Francia paradoxon egyik magyarázata lehet a szőlőben és a vörösborban található védő hatású resveratrol

Dr. Serge Renaud and Dr. Michel de Lorgerial ezt a kis mértékben fogyasztott rendszeres vörösborfogyasztásnak tudta be. Ebből kiindulva kezdték tanulmányozni a vörösborban található molekulákat, köztük a rezveratrolt.

A resveratrol rákellenes és rákmegelőző hatása

A resveratrolt számos klinikai tanulmány során vizsgálták. Csak a PubMed-en 9750 találat van a resveratrolra, 488 oldalon keresztül, és ez egyáltalán nem véletlen. A 9750 találatban vannak laborban (=kémcsőben), sejteken, állati és emberi sejttenyészeteken, valamint emberekben, embereken végzett klinikai vizsgálatok is. A legutóbbiakat humán klinikai vizsgálatoknak nevezzük.
 
Fontosak a laboratróriumban végzett vizsgálatok, hiszen mégiscsak azok mutatják meg, egyáltalán hat- e egy molekula (bármilyen molekula, nemcsak a resveratrol), és ha igen, hogyan, milyen dózisban. Viszont a kémcső vagy szövettenyészet azért mégiscsak más, mint egy élő emberi szervezet.
 
Ezért az összes vizsgálat közül a legfontosabbak a humán klinkiai vizsgálatok. Elvégre mire megyünk egy molekulával, amely kémcsőben működik ugyan, de az élő, valós emberi szervezetben nem?
 
Ezért nagyon fontosak tehát az emberek bevonásával végzett tanulmányok- nemcsak a resveratrol hatására vonatkozóan, hanem egyébként más hatóanyagok és molekulák tekintetében is.

A laboratóriumban kapott eredményeket nem lehet csak úgy emberre transzpolálni, mert nem lenne helyes

A laboratóriumban kapott eredményeket nem lehet csak úgy emberre transzpolálni, mert nem lenne helyes

Ahhoz tehát, hogy a kémcsőből az emberre vetíthessük a kísérletek eredményeit, lépjünk ki a Petri- csészéből és a kémcsövekből: ehhez megnéztem, vajon vannak- e humán tanulmányok a resveratrol és a rák témakörben? Hát azért szerencsére van egy pár.
 
A következő ráktípusokban találtam humán klinikai vizsgálat resveratrollal kapcsolatban a PubMed-en:

  • prosztatarák
  • vastag- és végbélrák
  • mellrák (ez csak megelőzéses, nem terápiás study)
  • myeloma multiplex

A resveratrol és a rák- vastagbélrák és összefoglaló tanulmányok

Ez a 2012-es tanulmány remekül összefoglalja az akkor már jogosan felmerült kérdéseket a resveratrol és a rák témakörében- amelyek azonban nemcsak a resveratrollal kapocsolatban merülhetnek föl, hanem bármilyen feltételezett hatóanyaggal, molekulával kapcsolatban.

A szerzők többek között kitérnek arra, amit már az előbb is elkezdtem megmagyarázni, hogy nem egyszerű és nem is lehet a sejttenyészeteken, szöveteken laborban mért eredményeket csak úgy “áttenni” emberre, és azt mondani, hogy élő szervezetben ugyanaz lesz a hatás.
 
Azt is elmagyarázzák a szerzők, hogy a nagy cégeknek nem éri meg emberi vizsgálatokat csinálni, mert a kis gyártók ugyanúgy fel fogják használni az eredményeket, a kis cégeknek meg egyszerűen nincs erre forrásuk.

Nos, azóta eltelt 5 év, és szerencsére azért már vannak tapasztalatok emberi rákos megbetegédesekben a resveratrollal.

Ez a 2015-ös cikk  kilistázza azt a 81 resveratrolos vizsgálatot, ami a cikk írásának időpontjában a ClinicalTrial.gov-on futott, de ezek nem mind rákos betegeket vontak be.

Ugyanebben a cikkben részletesen elolvashatod két táblázatban, milyen ráktípusokban vizsgálták/vizsgálják a resveratrolt, és a hivatkozásokat is megtalálod.
A 2015-ös cikk írásának időpontjában 4 befejezett vizsgálat volt resveratrollal,

  • kettő vastagbéldagantban,
  • egy májáttétekkel járó vastag- és végbélbéldaganatban,
  • és egy myeloma multiplex-ben.
  • (a táblázatban van még két vizsgálat: az ötödik emlőtumorban de megelőzés, a hatodik egészséges önkétesek bevonásával készült.)

A 2015-ös cikk írásának időpontjában 4 vizsgálat futott resveratrollal,

  • kettő szintén vastagbélrákban,
  • egy neuroendokrin tumoros betegekben,
  • egy pedig limfómában.

Amint látható, legnagyobb számban vastagbélrákos betegeket vizsgáltak, azért, mert itt a resveratrol direkt és hosszabb kapcsolatba kerül a bél nyálkahártyájával, és fel is szívódik- itt várták tehát a kutatók az első mérhető és sikeres vagy nem sikeres hatást.

A vizsgálatok eredményeinek értékelését sok dolog megnehezítette, például az első vizsgálatban a 20mg- os kapszulákról kiderült, hogy csupán 3,98mg resveratrolt tartalmaztak átlagosan, így a dózis máris félrecsúszott.

A cikk óvatos végkövetkeztetése az, hogy a resveratrol mérsékelten sikeresnek bizonyult a vastagbélrákos klinikai vizsgálatokban- de ki kell hangsúlyoznom, hogy ez semmiképpen sem jeleni azt, hogy a resveratrol gyógyítaná a vastagbélrákot!!!

Myeloma multiplex-es pácienseken viszont a resveratrol csoportban jelentős nem kívánt események léptel fel, például veseelégtelenség. Bár ez a myeloma multiplex betegségre önmafgában is nagyon jellemző , a betegek 50%-ánál amúgy is kialakul sajnos, ez tudott tény. Viszont a fellépett nem kívánt események miatt ezt a vizsgálatot le is állították.
 
A befejezett vizsgálatok eredményeiből tanulva az elkövetkezendő klinikai vizsgálatokban a kutatók arra is fókuszálnak péládul, hogy például megállapítsák a resveratrol optimális dózisát, amely a bélben megfelelően kifejti hatását. Van olyan tanulmány, ami azt vizsgálja, vajon mi az a maximális szint, amit el lehet érni csupán természetes forrásból, szőlőből fedezve a resveratrolt. Ez például akkor lenne fontos, ha bebizonyosodna a resveratrol rákmegelőző hatása- mert ekkor olyan forrást kellene találni, ami sok- sok ember számára elérhető- mint például a szőlő.

 

A vörös szőlő könnyen hozzáférhető gyümölcs sok ember számára

A vörös szőlő könnyen hozzáférhető gyümölcs sok ember számára- ez lenne a megoldás resveratrolhoz jutni?

 Resveratrol és a prosztatarák

3 tanulmányban is említik a resveratrolt prosztatarák kapcsán.
Az első egy 2007-es tanulmány mivel ennél vannak sokkal újabbak, ezért ezzel ne is foglalkozzunk, mert a későbbiek sokkal konkrétabb adatokat tartalmaznak. De belinkeltem, elolvashatod ha kíváncsi vagy, mit gondoltak 10 évvel ezelőtt.

A második 2017-es megjelenésű vizsgálat, a kutatók vizsgálták a resveratrol hatásait prosztatarákos betegeken, placebohoz viszonyítva. A PSA változásából levont következtetésük az lett, hogy mindenképpen további tanulmányokat érdemes szervezni prosztatarákban resveratrollal.

A harmadik tanulmány a komplementer alternatív kiegészítő terápiákat veszi sorra prosztatarákban, köztük a resveratrolt, és szintén az a végkövetkeztetése, hogy az alternatív terápiák hasznosak lehetnek prosztatarákban, de további viszgálatok szükégesek annak eldöntéséhez, hogy melyik és milyen dózisban lenne a legjobb.

Láthatod tehát, hogy egyelőre messze jár a tudomány attól, hogy egyértelműen kijelentse, a resveratrol gyógyítja vagy megelőzi a rákot. 

Összefoglalásként elmondható, hogy reméljük, a jövő kutatásai bebizonyítják ennek az ígéretes molekulának, a resveratrolnak a pontos szerepét a rákgyógyításban és a rák megelőzésében.

FORRÁSOK

  1. PubMed találatok “resveratrol cancer” kifejezésre
  2. PubMed találatok a “resveratrol” kifejezésre
  3. James M. Smoliga, Ole Vang,and Joseph A. Baur: Challenges of Translating Basic Research Into
    Therapeutics: Resveratrol as an Example
    CJ Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2012 February;67A(2):158–167
  4. Chandra K. Singh, Mary A. Ndiaye, and Nihal Ahmad: Resveratrol and cancer: Challenges for clinical translation
    Biochim Biophys Acta. 2015 Jun; 1852(6): 1178–1185.
    Published online 2014 Nov 8. doi: 10.1016/j.bbadis.2014.11.004
  5. Resveratrol és rák- prosztatarák:

           Samuel J. Klempner corresponding author and Glenn Bubley: Complementary and Alternative Medicines in                Prostate Cancer: From Bench to Bedside?

 

LUXUSKRÉMWEBSHOP KISZÁLLÍTÁSOK – FONTOS INFÓK!

Kedves  Látogató!

A LUXUSKRÉMWEBSHOPBÓL a kiszállítás

TELJES MEGÚJULÁS MIATT SZÜNETEL.

Hamarosan várlak vissza szeretettel!

Dr. Birta Orsolya, a Luxuskrémwebshop tulajdonosa