Prebiotikumok- Ezért kellene fogyasztanod őket!

Prebiotikumok? Azok meg mik? Tudj meg mindent a prebiotikumokról, és hogy miért kellene mindennap fogyasztanod őket!

Bizonyára hallottál már a PRObiotikumokról. Egy időben a csapból is a probiotikum- reklámok folytak. De mik azok a PREbiotikumok? Nem, nem elírás: PREbiotikumok igenis léteznek.

Ha végigolvasod ezt a bejegyzést, akkor megérted, mik azok az a prebiotikumok, és azt is megtanulod tőlem, miért fontosak a bélflórád és az egészséged megőrzése céljából. 

A következő kérdésekre kapsz választ ebből a bejegyzésből:

  • Mi az a prebiotikum?- A prebiotikum jelentése

  • Mi a különbség a prebiotikum és probiotikum között?

  • A prebiotikumok fajtái

  • Mikortól ismerjük a prebiotikumokat?

  • Mit csinálnak a prebiotikumok?

  • Miért kell(ene) sok- sok prebiotikumot fogyasztanunk? Mit mondanak a klinikai vizsgálatok eredményei?

  • A prebiotikumok már az anyatejben megjelennek

  • A prebiotikumok allergiamegelőző hatása

  • A prebiotikumok allergiamegelőző hatása gyerekeknél

  • A prebiotikumok egyéb megelőző hatásai

  • Legjobb prebiotikum- létezik ilyen?

  • A prebiotikumok mellékhatása

  • Prebiotikumok- ÖSSZEFOGLALÁS- Mit tegyél, mit egyél?

A prebiotikum jelentése, és a különbség a prebiotikum és a probiotikum között

Hivatalos, orvosi nyelven megfogalmazva a prebiotikumok olyan nem emészthető táplálék-alkotóelemek ,amelyek

  • szelektíven stimulálják a vastagbélben egy vagy több hasznos baktérium szaporodását, aktivitását, növekedését
  • másrészt gátolják a káros mikrobák megtelepedését. (1, 3, 4)

Érthetőbben, „konyhanyelven” megfogalmazva induljunk el a PRObiotikumoktól, hogy megértsd a PREbiotikumokat.

A PRObiotikumok a szervezetünkre hasznos mikroorganizmusok. Lehetnek baktériumok és egyebek is, például gombák. Hasznos baktériumok milliárdszámra élnek bennünk, elsősorban a beleinkben- de etetnünk kell őket ahhoz, hogy „jól működjenek”.

Nos, a PREbiotikumok éppen ezt az „ennivalót” jelentik a hasznos baktériumaink számára. Ha a saját hasznos bélbaktériumaink jól vannak, akkor jól dolgoznak, nem engednek teret a káros, veszélyes baciknak, és immunrendszerünk sokkal- sokkal jobb állapotba kerül.

A prebiotikumok fajtái

Igazából a prebiotikumok nem új „dolgok” az orvostudományban. Már egy 1995-es cikkben említésre kerültek a PubMed-en (4), pedig 1995 ugye nem most volt, hanem sok-sok éve! A cikkírók különböző oligoszacharidokat és fruktooligoszacharidokat említenek, mint probiotikumokat. A „szacharid” ne tévesszen meg, az nem egyenlő a fehér cukorral, szóval ne egyél cukros vackokat azzal a felkiáltással, hogy ezek prebiotiukmok- mert egyáltalán nem.

A prebiotikumok például az alábbiak (de nem kizárólagosan, hiszen egyre több prebiotikumot fedeznek fel a kutatások, és egyre több eredmény születik velük):

  • egyes ballasztanyagok, növényi rostok, amelyek emészthetetlenek, de vízben oldódnak, így nem emésztődnek meg a gyomorban és a vékonybélben, hanem továbbjutnak a vastagbélbe
  • ilyenek például egyes liliomfélék (póréhagyma, spárga, hagyma, fokhagyma),
  • egyes fészkesvirágzatúak (csicsóka, articsóka, cikória)
  • keményítő (például a krumpli és a rizs, ha megfőzzük és hagyjuk kihűlni, ilyenkor a keményítő megkeményedik és ellenállóvá válik az emésztéssel szemben)
  • teljes kiőrlésű búza, zab, rozs
  • az inulin (sok inulint tartalmaz a csicsóka, az articsóka, a hagyma, a fokhagyma, és a cikória)
  • a galakto- oligoszacharid, ami a tejben van (GOS)
  • a frukto- oligoszacharidok (FOS- ne nevess, tényleg ez a rövidítése)
  • laktulóz
  • (és valahol olvastam, hogy a paradicsom és a banán is gazdag prebiotikumokban, de nem emlékszem, hol)

Mikortól ismerjük a prebiotikumokat?

A PubMed-es amúgy az előbb említett 1995-ös cikk az első említése a prebiotikumoknak, azóta több, mint 14 600 cikk jelent meg csak a PubMed-eb prebiotikumok témában. Ez ÓRIÁSI szám. A cikk írásának időpontjában pontosan 14 664 (!) cikk szól prebiotikumokról, ide kattintva elérheted őket. (5)

Magyar nyelven is születtek nagyon jó kis összefoglalók, például Dr. Csiki Zoltán tollából, aki a Debreceni Egyetem Adjunktusa, és a gyakorlatvezetőm volt belgyógyászatból a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, vagy például Arató András Egyetemi Tanár Úr tollából, aki az 1. Számú Gyermekklinikán tanít, ahol a rezidensi éveimből töltöttem sok hónapot. Sajnos ezek a cikkek teljes terjedelmükben csak az orvosszakma számára elérhetőek, egy zárt weboldalon ahová az orvosi pecsétszámunkkal tudunk beregisztrálni- nagy kár. Jó lenne, ha sokan sokkal többet tudnának a prebiotikumokról.

Mit csinálnak a prebiotikumok?

  • a prebiotikumok fokozzák a probiotikus (tehát a jó) baktériumok szaporodását – minél több van ezekből a beleinkben, annál jobb nekünk
  • növelik a hasznos baktériumok kolonizációját, azaz segítik, hogy minél több hasznos baktérium megtapadjon a beleinkben
  • versenyeznek: megakadályozzák a káros kórokozók megtapadását a bélben- például úgy, hogy a rossz baktériumok inkább a prebiotikumokhoz kötődnek, és nem a saját bélsejtjeinkhez- és annál jobb nekünk
  • elősegítik a rossz baktériumokra nézve káros anyagok képződését is a bélben
  • fontos szerepet játszanak a szervezet immunrendszerének megfelelő működésében, a védekező mechanizmusok serkentésében

Miért kell(ene) prebiotikumokat fogyasztanunk? Mit mondanak a klinikai vizsgálatok eredményei?

  • a prebiotikumok tehát segítik a jó baktériumokat, akik ezzel visszaszorítják a rossz baktériumokat
  • ha a jó baktériumok vannak túlsúlyban (mert etetjük őket prebiotikumokkal), akkor a rosszak nem tudnak méreganyagokat termelni
  • ha a jó baktériumok vannak túlsúlyban, akkor ők több hasznos anyagot termelnek, amelyek így az immunrendszerünket felturbózzák- kevesebb esélyt adva fertőzéseknek és betegségeknek
  • ha sok jó baktériumunk van, akkor „végigérnek” a bél egész hosszában, és nem halmozódnak rossz anyagokat termelő rossz bacik a vastagbél végén, a végbél területén. Folynak vizsgálatok a prebiotikumok végbélrák- megelőző hatásáról.

A prebiotikumok már az anyatejben megjelennek

Az anyatejben nagyon- nagyon sok galakto- oligoszacharid (GOS) van, úgy látszik ez nagyon- nagyon fontos az újszülöttek és a csecsemők számára.

A GOS úgy működik, hogy védi a kisbaba beleit, így a rossz baktériumok nem tudnak megtelepedni a beleiben. Ez azért fontos, mert megvédi őt a fertőzésektől.

Egyértelműen bizonyítást nyert, hogy az anyatej fertőzéseket megelőző hatásában az oligoszacharidok kiemelkedően fontos szerepet játszanak. (6)

Ezért nagyon- nagyon fontos a szoptatás! De ha nem megy a szoptatás, vagy csak részben és pótlást kell kapjon a kisbaba, akkor érdemes olyan tápszert választani, amelyben pre- és probiotikumok is vannak.

A vizsgálatok és a bizonyítékok alapján a tápszerekbe is tehetnek a gyártók prebiotikumokat– amely kisbabáknak ilyen prebiotikus tápszert adnak, azokban jobb állagú és gyakoribb lett a székletürítés, hasonlóan az anyatejes kisbabákhoz. Több lett a székletükben a bifidobaktérium is ( ez egy nagyon- nagyon jó baktérium), és kevesebb lett az ártalmas baktériumok száma. (6)

 

A prebiotikumok allergiamegelőző hatása

Közismert tény, hogy a világon az allergiás megbetegedések előfordulása jelentősen megemelkedett. Az allergiás megbetegedések megelőzésében ígéretes eredményeket igazolt a pre- és a probiotikumok alkalmazása. Újabb kutatások ráirányították a figyelmet az allergiás betegségek kifejlődése és a szervezet baktériumflórája közötti összefüggésekre (1,3)

Bizonyítást nyert, hogy a prebiotikumoknak jelentőségük van az allergiaprevencióban. (1) Ezek alapján feltétlenül indokolt a csecsemőtápszerek kiegészítése prebiotikummal, mert így ezzel a bélflórát az optimálishoz közelítjük, és a jótékony baktériumok túlsúlya tartósan biztosítható. (1)

A prebiotikumok allergiamegelőző hatása gyerekeknél

Több vizsgálat is szól erről.

Például az egyikben gyerekeknél összehasonlítottak két ugyanolyan tápszert, csak az egyikhez adtak prebiotikumot. A prebiotikumos tápszert kapó gyerekeknél

  • kevesebb volt az atópiás dermatitisz
  • kevesebb volt az obstruktív brochitis (amot aszthmás rohamnak nevezünk- egy roham még nem aszthma, de halmozodása aszthma-hajlamot jelezhet)- és ez még két éves kor után is fennállt
  • és kevesebb volt az allergiás kiütések száma is- még két éves kor után is
  • ráadásul kevesebb fertőzést kaptak el a gyerekek, főleg a felső légúti fertőzések száma csökkent! (6)

A prebiotikumok egyéb megelőző hatásai

Teljesség nélkül a következő területeken voltak vizsgálatok, eredményekkel:

Hatékonynak bizonyultak a kardiovaszkuláris betegségek prevenciójában

A prebiotikumok szedése javítja a szervezet lipidprofilját, csökkentve a triglicerid-, a totál koleszterin- és az LDL-koleszterinszintet, illetve emelve a HDL-koleszterinszintet (7).

Fontos szereppel bírnak a daganatok kialakulásának megelőzésében is.

Azt tudjuk, hogy magas zsírtartalmú, alacsony rosttartalmú nyugati diéta fogyasztása daganatképződéssel társul- rengeteg vastagbélrákos embertársunk van, elég csak körülnézni a közvetlen környezetedben sajnos, biztos hogy fogsz találni több vastagbélrákos ismerőst vagy akér rokont az ismerőseid, rokonaid között.

Az inulin és oligofruktánok daganatellenes hatása azzal magyarázható, hogy olyan anyagok képződését segíti, amelyek segítik a bél mozgását, tehát a bél kevesebb ideig érintkezik a káros, daganatképző anyagokkal. Ezek az anyagok a rövidláncú zsírsavak (butirát, propionát). A rövidláncú zsírsavak gátolják a tumorsejtek növekedését és metasztatizáló (áttétadó) képességét is (3, 8).

A prebiotikumoknak kedvező hatást tulajdonítanak az oszteoporózis (csontritkulás) megelőzésében is.

Az oligoszacharidák azzal, hogy megkötik az ionokat és azokat a vastagbélbe juttatják, fokozzák a kalcium, vas, magnézium, cink bélből történő felszívódását (3).

DISCLAIMER- Természetesen az összes itt felsorolt hatás klinikai vizsgálatok hivatalosan közzétett eredményeiből származik. Viszont a magyar jogszabályoknak megfelelően ki kll jelentenem, hogy semmilyen kapcsolatban nincsenek az ezen a weboldalon kapható termékekkel! Ezt nagyon fontos kijelenti, és hangsúlyozni. A weboldalam megfelel a magyar hatályos jogszabályoknak: ma, a cikk írásának időpontjában Magyarországon nem lehet semmilyen olyan kijelentést tenni, hogy bármilyen étrendkiegészítő kapcsolatban állna az egészséggel, nem lehet azt mondani étrendkiegészítőre, vagy akár (kész)ételre, hogy egészséges, és az sem állítható ezekről, hogy betegségeket előznének meg. Ezt a kommunikációt a weboldalamon maximálisan betartom, kérlek vedd Te is figyelembe.- DISCLAIMER VÉGE

Na de vissza a prebiotikumokhoz!

Legjobb prebiotikum- létezik ilyen?

Ha természetes prebiotikumokat szeretnél fogyasztani, akkor görgess a cikk elejére, és ott találsze egy csomó példát zöldségekre, rostokra. Csak be kell őket építened az étrendedbe rendszeresen.

A gyárilag előállított prebiotikumoknak egy csomó mindennek meg kell felelnie, például biztonságosnak kell lennie, nem lehet ártalmas a szervezetre, és el kell jusson a vastagbélbe. Nem bomolhat le sem a szájban, sem a vékonybélban.

Keresd az összetevőlistán a “frukto- oligoszacharid”, a “fructo- oligosaccharide” vagy az “inulin” összetevőket. 

Vannak olyan készítmények, amelyek pro- és prebiotikumot együttesen tartalmaznak.

A prebiotikumok mellékhatása

Túlzott mennyiségű prebiotikum fogyasztása fokozott bélgázképződéshez, hasi görcsökhöz és puffadáshoz, és esetenként hasmenéshez is vezethet. Fokozatosan vezesd be őket a táplálkozásodba.

De vajon hogyan egyél hideg krumplit és hideg rizst? Hát például a krumplisaláta vagy a szushi formájában. Ugye így már minden érthető?

 

Prebiotikumok- ÖSSZEFOGLALÁS

Az egészséges táplálkozás szerves részét képezheti a probitokimok és prebiotikumok fogyasztása, amelyek

  • biztonságosak,
  • jól tolerálhatóak a szervezet számára,
  • az immunrendszerünket támogatják
  • jótékony hatásuk van a bélflórára
  • és mindezen hatásuk kellőképpen bizonyított.

Egyél tehát sok rostot, zöldséget, ha kismama vagy, szoptasd kisbabádat amíg csak tudod. A fehér kenyér és a cukros pékáruk helyett pedig válaszd a teljes kiőrlésűt. Nyugodtan ehetsz alkalomadtán hideg főtt krumplit (hagymás krumplisaláta) és hideg főtt rizst is (szusi). Ugye nem is olyan ördöngősség a prebiotikumokat természetesen módon bevinni a szervezetedbe?

 

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Luxuskrémwebshop webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

  • INSTAGRAM: Szépség 40 felett: @szepseg40felett

https://www.instagram.com/szepseg40felett/

PINTEREST: Szépség 40 felett

Szépség 40 felett

Az alábbi linkre kattintva tudsz Aloe Vera-s termékeket rendelni:

KATTINS ERRE A LINKRE! ÜDVÖZÖLLEK A FOREVER LIVING PRODUCTS WEBSHOPOMBAN!

Ha bővebb információt szeretnél kapni a Forever Living termékek rendeléséről, akkor kattints az alábbi linkre:

FOREVER ALOE VERA TERMÉKEK RENDELÉSE- BŐVEBB INFORMÁCIÓK

ORVOSSZAKMAI FORRÁSOK

1.
Háziorvos Továbbképző Szemle | 2015 | 20. évfolyam 1. szám
Dr. Kovács Julianna : Amit a pre- és a probiotikumokról tudni kell

2.
Prescott SL, Björksten B. Probiotics for the prevention or treatment of aller­gic diseases.

J Allergy Clin immunol 2007; 120: 255–262

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17544096

3.

Háziorvos Továbbképző Szemle | 2016 | 21. évfolyam 3. szám
Dr.  Csiki Zoltán: Pre-, pro- és szinbiotikumok szerepe, kedvező élettani hatásaik

4.
Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics.

J Nutr 1955; 125: 1401−1412.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7782892

5.

PubMed Prebiotikum hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=prebiotics

6.
Gyermekorvos Továbbképzés | 2012 | 11. évfolyam 1. szám
Dr. Arató András: A prebiotikumok alkalmazása és pozitív élettani hatásai az ESPGHAN ajánlás tükrében

7.
Ooi LG, Liong MT. Cholesterol-lowering effects of probiotics and prebiotics: a review of in vivo and in vitro findings. Int J Mol Sci 2010; 11: 2499−2522.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2904929/